Amióta rákattantam az édesburgonyára és megszoktam, mi több nagyon megszerettem az ízét, azóta elég sűrűn feltűnik nálunk a tányéron ilyen-olyan verzióban. Eddigi tapasztalatom alapján, bármilyen zöldséggel kombinálva gigantikus ízélményt produkál. Egyetek belőle sokat, mert finom, mert nagyon egészséges!

Hozzávalók:

  • 600 g csirke
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány levél kínai kel
  • 250 g reszelt édesburgonya
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 marék jázmin rizs
  • Himalaya só, bors, friss rozmaring

 

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát felszeleteljük, kevés kókuszzsíron megpároljuk. Eközben a felcsíkozott csirkemellet aprítógépben alaposan „megdaráljuk”. Ha nincs géped, no para, apróra kockázva is jó lesz. Az éppen párolódó hagymára dobjuk a csirkét, mehet rá az egy marék jázmin rizs és addig pirítjuk az egészet, amikor a csirke már kezd fehéredni. Himalaya sóval, borssal, friss rozmaringgal fűszerezzük, kb. 1,5 dl vízzel felöntjük és addig pároljuk, amíg a rizs olyan félig kemény, de már nem annyira állagot vesz fel. Nem tétlenkedünk a lábas mellett, hanem kihasználjuk az időt, hogy lereszeljük az édesburgonyát, a kínai kelről vételezzünk pár levelet. Végül egy tűzálló tálba lerakunk pár kínai kel levélkét, erre mehet a hús, majd az édesburgonya reszelék, megöntözzük a rizskrémmel, ha nagyon sűrű, akkor pici vízzel hígíthatjuk. Alaposan lefedjük, hogy a gőzben majd megpuhuljanak a nyers zöldségek. Sütőben 200 fokon sütjük, addig amíg a tetején az édesburgonya megpuhul. Végén pár percig pirítjuk.