Az utóbbi időben nagyon rákattantam a vietnámi pho levesre. Ott kezdődött a dolog, hogy még decemberben sikerült jól megfázni és egy igazán csípős marhahúslevesre vágytam, mert az ugye orvosság. Hol máshol lehet jó tömény marha esszenciát kapni, mint a vietnámi éttermekben. Aztán nem álltam le és sorban tesztelgettem a vietnámi éttermeket, mígnem felötlött a kérdés bennem, hogy miért nem próbáltam még megfőzni a levest, nem lehet bonyolultabb, mint egy magyar marhahúsleves. Aztán egy kellemes szombat reggel bevettem magam a konyhába és délre már készen is lett életem első pho levese. És borzasztóan büszke voltam magamra, mert elképesztően jól sikerült. Szerintem a kis vietnámiak sem mondták volna meg, hogy ezt az autentikus ázsiai levest egy magyar leányzó főzte 😀
Hozzávalók (6 személyre):
Alaplé:
- 1 kg csontos marhalábszár
- 3 db kisebb velőscsont, vagy 1 kg bármilyen marhacsont
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 100 g gyömbér
- 5 db csillagánizs
- 5 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 15 szem feketebors
- 1 db chilipaprika
- 2 csapott ek. barnacukor
- Himalaya só ízlés szerint
- 4 liter víz
Tálaláshoz:
- 4 szál újhagyma
- 1 nagy csokor friss koriander
- 200 g mungóbab csíra
- 200 g rizstészta (szélesmetélt)
- chilipaprika ízlés szerint
- 1 db citrom/lime
Répasaláta:
- 200 g reszelt répa
- 6 gerezd fokhagyma
- Himalaya só, 3 ek. almaecet
Elkészítés:
Elsőre lehet macerásnak tűnik az elkészítés, de tényleg nem az. Igaz bő 4 órás művelet a leves elkészítése, de mellette ezer más dolgot lehet otthon tenni-venni.
Először is a húst és a csontokat langyos vízben alaposan átmossuk és egy fazékba tesszük. Felöntjük kb. 4 liter vízzel, hozzátesszük a megpucolt, kettévágott vöröshagymát. Kb. 1 órán keresztül rotyogtatjuk a levest és időnként lehabozzuk. Egy óra múlva kezd kitisztulni a leves, már nem habzik, így jöhet a fűszerezés. A gyömbért nem pucoljuk meg, héjastól felkarikázzuk és a léhez adjuk. Közben egy serpenyőt hevítünk és a borsot, csillagánizst, fahéjat és szegfűszeget megpirítjuk rajta, amikor már pattog és illatozik, levesszük a tűzről és a fűszereket a levesbe öntjük. Végül a leveshez adjuk a kevés barna cukrot és ízlés szerint sózzuk. Lefedjük és alacsony hőfokon 3 órán keresztül pezsegtetjük.
Előkészítjük a belevalókat, amiket szigorúan csak tálaláskor teszünk majd a levesbe:
Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koriander zöldet felaprítjuk, a rizstésztát forró vízzel leöntjük és lefedve állni hagyjuk.
És ami extra hozzávaló és nem található meg az autentikus vietnámi pho levesben, de amúgy brutál jól illik bele, az a savanyított fokhagymás répa. Ezzel a csodás ötlettel a Funky Pho Étteremben találkoztam csak, tényleg bomba az ízhatás.
A répasalátát érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek alaposan összeérjenek! A répát lereszeljük, a fokhagymát vékonyan felkarikázzuk, sózzuk és kevés almaecettel meglocsoljuk. Alaposan elkeverjük és lefedve szobahőmérsékleten érleljük egy napig.
Szóval mindent előkészítettünk! A 3 órás pezsegtetés után a hús csak úgy leomlik a csontról. Az egész lakás egzotikus fűszeres illatban fürdik. Végre kész, levehetjük a tűzről. A húsokat és csontokat kiszedjük és az alaplevet leszűrjük. A tányérba kiszedünk egy adag rizstésztát, szedünk a husiból, mehet rá egy nagy kanál a répasalátából, a mungóbab csírából, megszórjuk a korianderrel, az újhagymával, chilivel és rászedjük a levet, végül pár csepp citrom vagy lime lével megbolondítjuk.