A krémlevesek nálam gyakran úgy születnek, hogy a maradék zöldségféléket előbányászom a hűtő aljáról nehogy kárba vesszenek. Persze a mennyiség nem mindig elegendő, de semmi pánik, mert egy kis burgonya, vöröshagyma és fokhagyma mindig akad és szinte minden más zöldséggel jól harmonizálnak. Másrészt imádom a krémlevesek sűrű állagát, a zöldségek zamatos ízét. Harmadrészt, ha kevés az időm, a krémleves a legjobb döntés, mert nem igényel sok főzési időt. Negyedrészt olyan zöldségféléket is el tudok benne rejteni, amit az én kedvesem amúgy sosem enne meg:)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 250 g cukkini
  • 250 g zellergumó
  • 1 db közepes burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl magtejszín (rizs, zab, kókusz stb.)
  • Himalaya só, színes bors, szerecsendió

Elkészítés:

A zöldségeket apró darabokra vágjuk. A cukkinit amúgy nem hámozom semmilyen körülmények között, mert finom a héja. Minden mehet a lábasba, annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje a zöldeket, ízlés szerint sózzuk. Fedő alatt kb. 15 percig főzzük, majd melegre hűtjük, hogy a botmixer ne olvadjon bele (akinek olyan botmixere van, ami bírja a képzést, nyugodtan pürésítheti azonnal, forrón). Jöhet az ízesítés: frissen őrölt színes bors, szerecsendió. Végül az ízeket meglágyítjuk egy kis magtejszínnel. Enélkül is finom, csak még intenzívebb az ízhatás.