Ebben a hideg időben annyira jólesik egy tál meleg, gőzölgő, csupa zöldséges leves, amiben megáll a kanál. Ami otthon volt, azt most egy kondérba szórtam és lett belőle egy fantasztikusan zamatos, illatos krémleves. Tényleg annyira selymes és finom lett, hogy nem volt szükséges az ízt lágyítani sem állati, sem növényi tejszínnel.  Az adagot persze sikerült elméretezni, így 3 napig ezt ettük…de akkor sem tudom megunni!

Hozzávalók:

300 g sütőtök (megpucolva, kimagozva, nyersen)

  • 1 szál póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 150 g zellergumó
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál répa
  • 2 db burgonya
  • víz
  • Himalaya só, bors, szerecsendió, 3 db babérlevél
  • tálaláshoz: tökmagolaj, pirított tökmag

Elkészítés:

Nagyon egyszerű az elkészítése, mint minden más krémlevest, ezt sem kell cifrázni. A zöldségféléket felkockáztam, majd a fazékba szórtam. Annyi vízzel engedtem fel, hogy éppen ellepje, így már előre sejtettem, hogy jó kis sűrű levest kapok majd, de épp ez volt a cél. Ezután ízlés szerint sóztam, borsoztam, beletettem a babérlevelet, lefedtem, majd puhára főztem a zöldségeket. Ezután egy kis kutatómunka következett, mert a babérleveleket mindenképp el kell távolítani turmixolás előtt. Ezután egy botmixerrel alaposan krémesítettem a levest, frissen reszelt szerecsendióval feldobtam az ízkavalkádot. Tálaláskor egy kis tökmagolajjal meglocsoltam, pirított tökmaggal megszórtam, ezzel megkoronázva ezt a csodaszép napocska színű levest.