Vacsorára imádom a zöldséges kencéket, annyira szuper, hogy szinte mindenféle zöldségből lehet szendvicskrémet varázsolni. Egyik nagy favorit a padlizsán, amit sajnos sokan nem szeretnek grillezve, sütve, de tapasztalatom szerint a krém verzió annak is bejött, aki amúgy először húzta a száját. Ha keresed a szendvics egészséges alternatíváját és már tisztában vagy vele, hogy a felvágott, szalámi nem épp tökéletes választás, akkor készíts zöldséges kencéket, például padlizsánkrémeset!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db közepes méretű padlizsán
  • 1 citrom
  • 1 fej vöröshagyma/lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • extra szűz olívaolaj
  • Himalaya só, bors

Elkészítés:

A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, alufóliába csomagoljuk és 200 fokon puhára sütjük. Közben szurkáld meg tűvel és érezni fogod, amikor már kellőképpen összeszottyadt. Ha kész, vedd ki a sütőből, óvatosan csomagold ki egy villa segítségével és hagyj neki időt, hogy langyosra hűljön. Ezután egy kanállal kapard ki a zöldség húsát, mehet rá egy kis citromlé, kevés olívaolaj, só, bors és egy botmixer segítségével alaposan pépesítjük. A hagymánál két opció is van: 1. nem zavar ha hagymaszagú leszel és emellett kiélvezed a hagyma áldásos antibakteriális hatását. Na, ebben az esetben kockázd apróra a lilahagymát és zúzd szét a fokhagymát és így nyersen keverd a krémbe. Ha szükséges, tegyél bele még egy kis citromlevet stb. 2. Ha inkább elkerülnéd a hagymaszagot, akkor a vöröshagymát és a fokhagymát szeleteld fel és fedő alatt párold néhány percig, így elveszti az illóolajok nagy részét, sajnos a hatóanyagok is távoznak, de legalább mehetsz randizni este:) Szóval a párolt hagymát tedd a krémbe é ezt is turmixold bele.