Már alig bírtam kivárni, hogy berobbanjon az eperszezon. A piacokat édeskés illat járja be, végre-vége, lehet kilószámra enni ezt a csodás gyümölcsöt! Hazafelé út közben már tervezgettem, milyen süteményt fogok készíteni. Legyen epres, kicsit fanyar de egy kicsit csokis is, hmm a kettő olyan jól passzol és még egy kis mandulát is odavizionáltam mellé. Bingó. Ennyi pont elég lesz az epres tekerentyűhöz, nem bonyolítom tovább.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 közepes tojás
  • 3 ek.víz
  • 2 ek nyírfacukor
  • 3 ek. zabliszt
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 csipet Himalaya só

Töltelékhez:

  • 250 g túró
  • 200 g eper
  • ½ bio citrom leve és héja reszelve
  • 1 tk. stevia kivonat
  • 1 ek. útifű maghéj
  • vaníliapor ízlés szerint

Díszítés:

  • 1 marék durvára vágott mandula és pár szem eper

Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojásokat, majd kemény habbá verjük a fehérjéket egy csipet sóval. A tojás sárgákhoz hozzáadjuk a nyírfacukrot és vizet, alaposan elkeverjük, majd jöhetnek a száraz hozzávalók, a kakaópor és a zabliszt. Végül a masszát elegyítjük a felvert tojáshabbal és a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. Kiterítünk egy konyharuhát, arra borítjuk a még forró piskóta lapot, lehúzzuk a sütőpapírt és óvatosan felgöngyöljük a konyharuhával és hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket. Nagyon egyszerű dolgunk lesz, a túrót, epret, citromlevet és héjat egy magas falú edénybe szórjuk és botmixerrel sima állagúra pépesítjük. Mehet bele ízlés szerint a stevia és a vaníliapor. Semmiképp se ijedj meg a látványtól! Sűrű, ám elég folyós krém lesz belőle. 1 evőkanál útifű maghéj viszont kellő szilárdságúra fogja zselésíteni a krémet. Csak keverd bele alaposan és várj 10 percet.

A tészta már biztos langyos, óvatosan legöngyöljük a konyharuháról és eloszlatjuk rajta a töltelék 2/3-ad részét, majd újra felcsavarjuk, immár a töltelékkel, mert az finomabb, mint a rongyJ A krém maradékával a tekercs külső részét befedjük, durvára vágott mandulával és eper szeletkékkel díszítjük.