Paleolit pogácsának indult, aztán elbizonytalanodtam, hogy a sokféle magliszttől nem lesz-e túl száraz, kemény, fojtós, zsíros, túl nehéz a gyomornak… Lehet semmi alapja nem volt a félelmemnek, de még soha nem sütöttem paleósan, így elsőre egy félig meddig megoldást választottam. A tésztát meglágyítottam a szénhidrátcsökkentett Dia-Wellness liszttel és a búzasikérrel, ami picit „felfújta” a tésztát, így egy kellemes textúrájú pogácsát kaptam. Az fix, hogy egészségesebb, mint a hagyományos pogácsa, szerintem ízre sem rossz. Egy próbát megér!

Hozzávalók (kb. 38 db):

  • 100 g lenmagliszt
  • 150 g tökmagliszt
  • 250 g Dia-Wellness sütőliszt
  • 50 g búzasikér
  • 100 g kókuszzsír
  • 100 ml zabtejszín
  • ásványvíz
  • Himalaya só
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • lenmag a szóráshoz
  • ¾-ed csokor medvehagyma

Elkészítés:

A liszteket egy tálba elkeverjük a szódabikarbónával, majd jöhet rá az olvasztott kókuszzsír és beleütjük a 2 egész tojást plusz egy 1 sárgáját. A fehérjét félretesszük, még szükség lesz rá. A tésztát alaposan eldolgozzuk, először az állaga még morzsás lesz. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát,  a zabtejszínt és az ásványvízből pár kortyot. Gyúrjuk, dagasztjuk, ha szükséges, jöhet még egy kis víz, a lényeg, hogy ruganyos tésztát kapjunk, de ne ragadjon. Végül 1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk őket. Tetejüket megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk lenmaggal és mehetnek az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb 20 perc alatt elkészül.