Sikerült hozzájutnom frissen szedett zöldborsóhoz még  harmatosan zsenge állapotában. Már egy ideje tervezgetem, hogy tejmentesen fogok főzeléket készíteni, így most elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam. Nem mondom, picit féltem, hogy elszúrom a friss borsómat…De a végeredmény meglepően zseniális lett! Egyáltalán nem éreztem különbséget a tejesen készült főzelék és e között. Szóval bátran próbáljátok ki, csodás dolgokat lehet varázsolni a rizskrémből is.

A köleses csibefasírt is elég jó lett, esküszöm, a hirtelen vezérelt ötletek a legjobbak. 🙂

Hozzávalók (2 személyre):

 

Főzelékhez:

  • 400 g borsó
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1 ek nyírfacukor
  • 200 ml rizskrém
  • 1 csokor petrezselyem
  • víz
  • Himalaya só, fűszerpaprika

Pikáns, köleses csirke fasírthoz:

  • 200 g csirkemell
  • 1 kisebb tojás
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ csokor petrezselyem
  • 2 ek. kölesliszt
  • Himalaya só, bors, fűszerpaprika
  • hempergetéshez 2-3 ek kölesliszt
  • sütéshez 4 ek. kókuszzsír

 

Elkészítés:

Főzelék:

Nagyon egyszerű a menete. A kókuszzsíron megolvasztjuk a nyírfacukrot, majd rádobjuk a borsót, picit pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk. Csak óvatosan! Sisteregni fog a karamellizálódott nyírfacukron a hirtelen ráöntött víz. Fedő alatt pár perc alatt puhára főzzük, belekavarjuk a rizskrémet. 1 csokor apróra vágott petrezselyemmel és kevés fűszerpaprika őrleménnyel dobjuk fel a végén.

Fasírozott:

A csirkemellet apró csíkokra vágjuk, pépesítjük az aprítógépben. Belekeverjük a tojást, mustárt, apróra vágott petrezselymet, fűszereket, köleslisztet és belezúzunk egy fokhagymagerezdet. Pár percig állni hagyjuk, hogy ne legyen annyira puha a massza és könnyebb legyen formázni. Kis golyócskákat gyúrunk, megforgatjuk a köleslisztben és minimális mennyiségű hevített kókuszzsíron lefedve átsütjük mindkét oldalát.