A házi sajtkészítés nagyon egyszerű dolog, nem is gondolnánk, hogy pár perc alatt adalékanyagoktól mentes, ínycsiklandó sajttömböt varázsolhatunk a tejből. Mértem az időt, 20 percet igényelt a munka. A sajtkészítés alapja, hogy jó minőségű, kezeletlen házi tejet használjunk hozzá! Felesleges a boltban kapható, tejnek nevezett valamivel próbálkozni.
Hozzávalók (20 dkg-os tömb):
- 2 liter házi tej
- 3 ek 10%-os ecet, vagy 6 ek citrom
- Himalaya só
- egyéb ízesítők: fokhagyma, vöröshagyma, zöldfűszerek (pl. kapor, bazsalikom, medvehagyma, snidling stb.), szárított paradicsom, olívabogyó, köménymag, színes bors, chili paprika, darált dió, mandula. Válassz kedved szerint:)
Elkészítés:
- Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a tejet. (kb. 10 perc)
- Amikor habosodni, gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzhelyről, öntsük bele az ecetet vagy a citromot.
- Keverjük el alaposan, 2 perc múlva a túrós állagú sajt és a savó elválik egymástól.
- Egy lábasra szűrőt helyezünk, abba pedig egy organza vagy gézanyagot. Beleöntjük a másik lábas tartalmát.
- Miután a savó lecsepegett, a sajtmorzsákat átöntjük egy tálkába, sózzuk, ízesítjük, majd visszahelyezzük az organza anyagdarabra és elkezdjük összenyomni, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
- Miután kihűlt, hűtőbe helyezzük és másnapra összeáll a sajttömbünk.
A megmaradt tejsavót ne öntsük ki! Színe nem túl hívogató, de tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, aminosavakkal. Hűtőben tárolva 2-3 napig eláll, de ha nem használjuk el, le is fagyaszthatjuk. Mire tudjuk felhasználni?
Éhgyomorra igyunk meg egy 1 dl. Kúraszerűen is javasolt, helyreállítja az emésztőrendszer működését.
Gyümölcs turmixokat hígítsuk tejsavóval víz helyett.
Rizst főzzük meg benne.
Házi kenyérsütéshez is használhatjuk.