Szeretem az izgalmas, különleges, zamatos ízeket, de sajnos a natúr quinoáról mindez nem mondható el. Pedig elképesztően jó köret, egyrészt gluténmentes, másrészt magas fehérjetartalommal bír és 9 esszenciális aminosavat tartalmaz, telis-tele van fontos ásványi anyagokkal. Szóval érdemes beilleszteni az étrendedbe ezt a csodás köretet, akár a natúr változatát is, vagy ha nagyobb gasztronómiai élvezetre vágysz, akkor javaslom, próbáld ki ezt a receptet!
Hozzávalók (4 személyre):
- 1,5 dl quinoa
- 150 g édesburgonya
- 2 nagy marék bébi spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 8 db olívaolajban elrakott szárított paradicsom
- 1 ek. kókuszzsír
- 4 dl víz
- 600 g csirkemell
- Himalaya só, tarka bors
Elkészítés:
Először is a köret elkészítésével érdemes kezdeni. Az édesburgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, illetve a szárított paradicsomot is felaprítjuk, fokhagymát megpucoljuk, félretesszük őket pár percre. A quinoát felforraljuk a vízzel és kevés sóval, majd beleszórjuk az édesburgonya kockákat és fedő alatt alacsony lángon pároljuk kb. 10 perc elég lesz. Az időtakarékosság miatt, ez idő alatt érdemes a csirkemell szeletekkel foglalkozni. Sózzuk, frissen őrölt tarkaborssal fűszerezzük. Más nem is kell rá, most a köreté lesz a főszerep, ezért nem szükséges túlságosan fűszerezni. Serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt és a husi szeletek mindkét felét átsütjük. Valószínűleg a quinoa is megfőtt, lehúzzuk a tűzről. A serpenyőben a visszamaradt szaftos kókuszzsírban pár másodperc alatt meghúzatjuk a zúzott fokhagymát, rádobjuk a két marék bébispenótot és a felkockázott szárított paradicsomot, kb. 1 perc alatt megdinszteljük és végül elegyítjük az édesburgonyás quinoával. Fantasztikus az illata, igazi ízélményben lesz részed!