Tippek fogyáshoz és az egészséges, energikus test eléréséhez című blogsorozatom első részéből megtudhattad, milyen irányelvek alapján tudsz elindulni, ha szeretnéd elérni a hőn áhított testsúlyt és energiával felturbózott szervezetre vágysz. A második részben további tanácsokat adtam, amelyek betartásával közelebb kerülhetsz céljaidhoz! A harmadik részben a szénhidrátok kérdését vizsgáltuk meg több oldalról. A negyedik részből kiderült, hogy valóban rettegni kell-e a zsíroktól. Most pedig a vitaminok, ásványianyagok kérdését járom körbe.

Legtöbbször a két szélsőséges megoldással szoktam találkozni. Van, aki marékszámra szedi a vitaminokat, bármit megvesz, amit a reklámokban lát, mert úgy érzi, hogy az egészségéhez ez mindenképp szükséges. És persze ott az ellenpólus is, aki soha, semmilyen körülmények közt nem szed be semmit, mert feleslegesnek érzi.

Az igazság valahol félúton van: ne ess túlzásokba, de azért az alap vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel nem árt megtámogatni a szervezetet!

Amire érdemes odafigyelni, hogy elsődlegesen a helyes és változatos táplálkozásra fókuszálj és mindig megbízható gyártótól származó, kiváló minőségű vitaminokat szedj! Kidobott pénz, ha olcsóbb terméket választasz, amelynek a hatóanyagtartalma csekély, vagy szintetikus és nem jól hasznosuló formában állították elő…

Mindig a céljaidnak megfelelő készítményeket válaszd, ha bizonytalan vagy, bízd szakértőre a döntést, hiszen a különböző emésztőrendszeri-és hormonális problémáknál célirányosan kell megválasztani azokat a vitaminokat, ásványianyagokat (akár gyógynövényeket), melyek elősegítik az állapotod javulását. Másrészt megkíméled magad egy hosszas kutatómunkától is, hogy több százféle készítmény összetevőit böngészd át és azt tanulmányozd, hogy mely kémiai kötések a jól hasznosulók és melyek nem.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi az 5 legfontosabb alap készítmény, amelyeket akkor is javaslok, ha teljesen egészséges vagy és még a táplálkozásod is kiegyensúlyozott, akkor most elérkeztünk a cikk legizgalmasabb részéhez.

Multivitamin. Kell vagy nem?

Először is, szeretném leszögezni (lehet emiatt nem leszek népszerű), hogy a multivitaminok 90%-a nem sokat használ, hiszen parányi mennyiségű hatóanyagokat tartalmaznak, ráadásul szervetlen formában, mely a testünk számára feldolgozhatatlan, és azon is érdemes eltöprengeni, hogy bizonyos vitaminok, ásványianyagok gátolják egymás felszívódását, ha egyszerre vesszük be… Egyes vitaminok vízben, míg mások zsírban oldódnak jól, van, amit étkezések között, másokat étkezéssel előnyös beszedni. Azt hiszem, így már érthető, miért nem preferálom a multi készítmények 90%-át.

C-vitamin:

Hiába eszünk napi szinten rengeteg zöldséget-gyümölcsöt, nem biztos, hogy azok C-vitamin tartalma elegendő lesz a szervezetünknek. Egyrészt rengeteg import zöldséget-gyümölcsöt eszünk, melyeket még éretlen formában szüretelnek le, majd hetekig utaznak, hűtőházakban dekkolnak, míg végül a tányérra kerülnek. Őszintén, ezekben mennyi vitamin szorult? Emiatt is javaslom a szezonális, itthon termett gyümölcsöket nyártól-őszig, télen pedig hasznos lehet a homoktövis sűrítmény, illetve bioflavonoidokat (pl.: csipkebogyó, acerola) is tartalmazó C-vitamin készítmények.

A C-vitamin jelenléte szükséges az optimálisan működő immunrendszerhez, semlegesíti a káros szabad-gyököket, melyek a sejtek öregedését okozzák, a sejtszintű gyulladásokat csökkenti, a szervezet regenerálódásához nélkülözhetetlen és a vas felszívódását segíti a táplálékból.

Adagja: 50-70 mg/testsúly kg

Magnézium:

Nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, a normál zsíranyagcserét előmozdítja, több, mint 300 féle enzim termelődését optimalizálja, támogatja az idegrendszert és az izmok működését. A magnéziumnak jelentős szerepe van abban, hogy az inzulin receptorok jól működjenek. A krónikus fáradtság megelőzésében is elengedhetetlen. Illetve segíti a C-vitamin hasznosulását.

Napjainkban a magnéziumhiány az egyik legnagyobb probléma, hiszen a műtrágyázás miatt a föld kimerült, emiatt a növények sem tartalmazzák kellő mértékben, így a legtöbb ember hiányban szenved, másrészt a környezeti ártalmak, a stresszes életvitel miatt nagyobb a magnéziumszükségletünk. Sajnos erről kevés szó esik, bár egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a magnézium napi szintű pótlása milyen egészségügyi előnyökkel jár.

Kiemelten fontos, hogy milyen készítményt választasz, ha biztosra akarsz menni, ezek a jól hasznosuló formák: magnézium-citrát, magnézium-L-laktát, magnézium-biszglicinát, magnézium-orotát. (érdemes tudni, hogy egyeseknél hasmenést okozhat a magnézium!)

Adagja: 400-600 mg (várandósság, stressz, fizikai terhelés, káros szenvedélyek esetén nagyobb dózis szükséges, ez egyénileg változik!)

D3 + K2-vitamin:

A kettőt nem választanám szét, mert együtt képeznek igazán ütős párost. Számos pozitív hatást eredményez a D-vitamin: az immunrendszer kiegyensúlyozott munkáját támogatja, erős csontokhoz, fogakhoz szükséges, a hormonrendszer optimális működéséért is felel. De a legújabb kutatások bizonyítják, hogy szinte minden szervünkre jótékony hatással van (agy, idegrendszer, tüdő, ivarszervek).

A D-vitamin szedése csakis K-vitaminnal együtt ajánlatos, hiszen ez segít abban, hogy az élelmiszerrel bejutott kálciumot a csontokba, fogakban vezesse és ne a lágyrészekben (érfal, vesék) tapadjon meg!

Adagja: D3-vitaminból 4000 NE, K-vitaminból 500 mcg (érdemes komplex készítményt választani!)

Omega-3:

A helytelen táplálkozás miatt a szervezetünk omega-3:6 aránya felborult az omega-6 javára, mely gyulladáskeltő és tudjuk, hogy a legtöbb galibát, betegséget a sejtszintű gyulladások okozzák. Erről részletesen itt olvashatsz.

Az omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen az agy, a szív-és érrendszer optimális működéséhez, gyulladásgátló hatással rendelkezik, egyensúlyba helyezi a vércukor és inzulin szintet.

Nehéz igazán jó terméket választani (de nem lehetetlen), hiszen a legtöbb kapszulás verzió mit sem ér a silány minőség és minimális hatóanyag miatt, illetve sokszor már avas terméket sóznak ránk.

Adagja: 3000-4000 mg

Igyekeztem Nektek a lényeget átadni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fent említett vitaminokról oldalakat tudnék írni, így erősen a lényegre fókuszáltam. Remélem sikerült néhány hasznos információval szolgálni, melyet be tudtok illeszteni az életetekbe és egészségetekre válik majd!

Másrészt szeretném kihangsúlyozni újra, hogy már fennálló betegségek esetén személyre szabottan szoktam táplálékkiegészítőket, vitaminokat, ásványianyagokat javasolni, egyénileg meghatározva az adagolás módját.

Legyetek résen, ne dőljetek be a színes csomagolásnak és hangzatos reklámoknak, hanem váljatok tudatos vásárlókká, nézzetek után a dolgoknak, olvassátok el az összetevők listáját, vagy kérjetek segítséget!

Ha bizonytalan vagy az étrend és az életmódváltás területén, ha segítségre, motivációra, mentorálásra volna szükséged, ne habozz, keress bizalommal és együtt megoldjuk!