Tippek fogyáshoz és az egészséges, energikus test eléréséhez című blogsorozatom első részéből megtudhattad, milyen irányelvek alapján tudsz elindulni, ha szeretnéd elérni a hőn áhított testsúlyt és energiával felturbózott szervezetre vágysz. A második részben további tanácsokat adtam, amelyek betartásával közelebb kerülhetsz céljaidhoz! A harmadik részben a szénhidrátok kérdését vizsgáltuk meg több oldalról. Most pedig elérkeztünk a negyedik részhez, hamarosan kiderül, valóban rettegni kell a zsíroktól?

 

13. Zsírok a szervezetben

Az tény, hogy zsírok nélkül nincs élet, aki retteg a zsírok bevitelétől és teljesen kiiktatja az étrendjéből, az előbb-utóbb egészségügyi kockázatokkal találhatja magát szemben.

Az esszenciális zsírok részt vesznek a sejtmembrán felépítésében, de az agyszövetben, csontvelőben és az ideghüvelyekben is megtalálható, hiszen védelmet biztosít a szervek számára. Másrészt számos hormon előállításához is szükséges a zsírbevitel, igen, emiatt van, hogy a koplaló és szélsőséges fogyókúrán lévő hölgyek egy idő után nem menstruálnak, hiszen az ösztrogéntermelés felborul. Harmadrészt pedig vannak zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K), melyek felszívódásához is nélkülözhetetlen a jó zsírok bevitele.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akkor válogatás nélkül, kanál számra ehetjük a zsírokat, mert különbséget kell tennünk jó és rossz zsírok közt.

14. Telített zsírok

Bizonyára sokszor hallottunk már róluk, de tulajdonképp mely zsírfajták tartoznak ide? Főként azok, melyek szobahőmérsékleten szilárdak: disznó-, mangalica-, liba-, és kacsazsír, teavaj, tejtermékek és a növényi alapú kókuszzsír is ide tartozik. Hagyományos nézet szerint a telített zsírokat teszik felelőssé a szív-és érrendszeri betegségek megjelenéséért, magas koleszterinszintért és az elhízásért. Ezt így kategorikusan nem lehet kijelenteni, hisz más tényezők is szükségesek a fenti problémák kialakulásához.

Másrészről különbséget kell tennünk anyagcseretípusok tekintetében, hiszen a fehérje típusú emberek bátran fogyaszthatnak főként kacsa- és libazsírt, hiszen alapvetően alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendet folytatnak. Tudjátok! Magas zsír- és magas szénhidráttartalom együtt a legrosszabb kombó!

Külön ki kell emelni, hogy a kókuszzsír bár telítettnek számít, de magas laurinsav tartalmának köszönhetően sokkal kedvezőbb élettani hatásokkal bír, így bátran fogyaszthatjuk sütéshez-főzéshez, típustól függetlenül.

15. Egyszeresen telítetlen zsírsavak

Jellemzően azok a növényi olajok tartoznak ide, melyek szobahőmérsékleten folyékonyak, de hűtve kissé megszilárdulnak. Legnagyobb mennyiségben az extra szűz olíva-, mandulaolajban, avokádóban, a diófélékben és az olajos magvakban található meg. Ezek a zsírfajták jónak számítanak, de hidegen kell őket fogyasztani, hisz hő hatására megsérül a szerkezetük. Azonban figyelembe kell venni, hogy például az olajos magvak omega-6 tartalma eléggé magas, ami gyulladásokhoz vezethet, így itt is az arany középút a jó választás, tehát csak mértékkel!

16. Többszörösen telítetlen zsírsavak

A közhiedelemben az él, hogy ezek az egészséges étrend kulcsai a növényi olajok… Nos ezt már megcáfolta számos kutatás és bizonyítást nyert, hogy a napraforgó-, kukorica-, és szójaolaj mégsem olyan előnyös…pláne akkor nem, ha napi szinten, kirántott és bő olajban sült ételeket eszünk, hiszen ezek a szervezetben lévő gyulladások fellobbanását okozzák azáltal, hogy a bennük lévő omega-6 a káros szabad gyökök romboló hatását fokozza.

Viszont a tengeri halakban és a belőlük préselt olajokban lévő zsírsavak rendkívül egészségesek, ezeket érdemes előnyben részesíteni.

17. Omega 3:6 arány

Ideális állapotban ez az arány 1:3-hoz, de ez csak álom! Az elmúlt évek növényi olaj propagandájának köszönhetően ez az arány eltolódott 1:30-hoz (vagy még rosszabb a helyzet). Ez pedig a korábban már emlegetett sejtszintű gyulladások egyik eredendő problémája… Miért emlegetem olyan sokat a sejtszintű gyulladást? Mert, ha ez fellángol a szervezetben (omega-6 túlzott bevitele miatt), akkor nagyobb lesz a kockázata a szív-és érrendszeri problémáknak, cukorbetegségnek, a ráknak, autoimmun betegségeknek, meddőségnek, ízületi gyulladásoknak, hogy csak a leggyakoribb kórképeket említsem meg.

Omega-3-ban dús ételek, amelyeket tanácsos hetente többször fogyasztani: zsíros tengeri halak (lazac, makréla, szardínia, tonhal, rákok), fűvel táplált emlősök húsa, omega-3 tojás. Érdemes mindezt kiegészíteni jó minőségű lazacolajjal, napi szinten 1 evőkanálnyi mennyiséggel.

Az Omega-3 kapszula szedése nem rossz megoldás, de sajnos nem sokat ér, bármit is állítanak a gyártók, hiszen a bennük található hatóanyag elenyésző. Másrészt a minőségük elég silány, sok esetben már avas állapotban kerülnek a kapszulába. A piacon kevés megbízható és magas hatóanyaggal rendelkező termék van csupán, nézz utána és ne sajnáld rá a pénzt!

18. Transzzsírok

Ez a fajta zsír, amit sürgősen száműzni kell az étrendünkből, hiszen erős sejtszintű gyulladásokat vált ki, továbbá a szív-és érrendszeri problémák, cukorbetegség és rákos sejtszaporulatok kockázatát növeli. A növényi olajok hidrogénezése által állítják elő (napraforgó, repce, szója stb.), így ha egy termék csomagolásán meglátod, hogy bármiféle hidrogénezett (vagy részben hidrogénezett) olajfélét is tartalmaz, akkor azt ne vásárold meg!

Miben található? A legtöbb édességben, amiben kakaós massza található, csokik, kekszek, nápolyik, pékáruk, margarin, vajas popcorn, iparilag feldolgozott húsfélék, gyorséttermi sültkrumpli és hamburgerhús. Jó tudni, hogy a sima napraforgóolaj a sütés hatására is hidrogénezetté válik, igaz kisebb mértékben, de amúgy is erősen javasolt teljesen elhagyni a bő olajban való kisütést.

Konklúzió

  • Ne félj a telített, állati zsíroktól, főleg ha fehérje típus vagy (kivévea tejtermékek, azokat nem javaslom)!
  • Kókuszzsír (nem hidrogénezett) mindenki számára előnyös sütéshez-főzéshez. Szénhidrát típus inkább ezt és extra szűz olívát használjon!
  • Ha magasabb a zsírbeviteled, akkor korlátozd a szénhidrátokat, így nem kell tartanod a hízástól (sőt, egyesek a low-carb és ketogén diétára esküsznek).
  • Extra szűz olívaolajat és magokból préselt olajokat csak hidegen, például salátára csurgatva egyél!
  • Olajos magokból, diófélékből bátran ehetsz kisebb mennyiséget, például fél maréknyit. A földimogyoró és mogyoróvaj senki számára nem jó, azt iktasd ki!
  • Ne használj sütéshez növényi olajokat (napraforgó, szója, repce, kukorica stb), felejtsd el a rántott ételeket, a bő olajban sült krumplit!
  • Egyél minél több tengeri halat, fűvel táplált állatot, szabadon tartott tyúkok tojását!
  • Pótold az omega-3 zsírsavat prémium minőségű termékekkel!
  • Kerüld el örökre a transzzsírsavakat!

 

Ha bizonytalan vagy az étrend és az életmódváltás területén, ha segítségre, motivációra, mentorálásra volna szükséged, ne habozz, keress bizalommal és együtt megoldjuk!