Tippek fogyáshoz és az egészséges, energikus test eléréséhez című blogsorozatom első részéből megtudhattad, milyen irányelvek alapján tudsz elindulni, ha szeretnéd elérni a hőn áhított testsúlyt és energiával felturbózott szervezetre vágysz. A második részben további tanácsokat adok, amelyek betartásával közelebb kerülhetsz céljaidhoz!

5. Tűzz ki reális célokat!

Nagyon fontos, hogy ismerd a saját határaidat, lehetőségeidet és korlátaidat! Ne kergess irreális célokat, mert akkor csalódni fogsz és rövid időn belül kukázni fogod az egész életmódváltósdit.

Gondolkodj hosszútávú stratégiában, ne kezdj pár hónapos, drasztikus fogyókúrába, inkább egy életen át tartható étrendet, életmódot tűzz ki célul. Ha minden smakkol ezen a téren, akkor bár lehet, hogy tovább tart elérni a célodat, de mindenképp tartósabb lesz az eredmény!

A másik dolog, hogy soha ne feledkezz meg arról, hogy az egészséged a legfontosabb, tehát nem a fogyás az elsődleges cél, hanem az csupán az egészséges életmód pozitív hozadéka legyen!

6. Optimális kalória és makrotápanyag bevitel

kaloria

Nos, akármennyire is macera, de a kezdeti időszakban szükség van a számolgatásra! De jó hírem van, két hónap alatt szépen belejössz majd és már ránézésre tudni fogod, hogy nagyjából mennyi kalóriát ettél meg, illetve milyen volt az ételed makrotápanyag elosztása, azaz mennyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot fogyasztottál.

Tudom nem egyszerű, sokan itt buknak el… Ezért is tartom fontosnak, hogy a hozzám forduló Vendégeknek megtanítsam mindezt, hogy aztán rutinból menjen, mert az nem életszerű, hogy örökké csak számolgatsz, sakkozol a mennyiségekkel és a telefonos applikációt nyomogatod evés közben.

7. Valódi ételeket fogyassz!

valodi etel

Igen, ez már elcsépelt, mégis sokszor látom a Vendégeim étkezési naplójában a gyorsétkezdés, vacak alapanyagokból összedarált, ételnek nem minősíthető valamiket. És persze örök klasszikus a munkahelyi kantinon beszerzett rántott husi és társai. Vagy a boltból származó konzerves, üveges, készen és fagyasztva vásárolható borzalmak… Mindezeket az időhiányra szokták fogni, mert gyors megoldásokat kínálnak. De felteszem a kérdést: megéri az idővel spórolni, ha az egészségünk a tét?

Most pedig elárulom a titkot, ami megoldást jelenthet egészségügyi- és súlyproblémáidra! Főzz magadra! Méghozzá valódi, friss, szezonális élelmiszerekből, alapanyagokból!

Vagy ha végképp nem tudod ezt megtenni, mert épp a nyakadba szakadt egy rakás más tennivaló, akkor pedig rendelj olyan megbízható helyekről, ahol garantálják a minőséget! (nem sok ilyen van, de szerencsére már egyre több igényes ételkiszállító létezik)

8. Fogyassz rostokat!rostok

Attól függetlenül szoktam javasolni a bélrendszer regenerálását, hogy fogyni szeretne a Vendég vagy „csak” életmódot vált. Ez egy elég összetett és nagy odafigyelést kívánó folyamat. De a regeneráló program egyik elemét nyugodtan beillesztheted az életedbe, hiszen csakis jót tehetsz a bélrendszerednek! (Figyelem, akinek irritált, gyulladásos eredetű bélpanaszai vannak, azok ne kövessék ezt a lépést!)

A rostok fogyasztása teltségérzetet okoz a gyomorban, tehát kitolhatod velük a jóllakottság érzésének hosszát. Az ételek felszívódási idejét lassítja a bélben, így a vércukorszint sem száll el. Másrészt a bélflórának  rágcsálnivalót adsz, ami számos szempontból kedvező folyamatokat indít be a szervezetedben, táplálod a rostokkal a jótékony bélbaktériumokat (de erről majd külön cikk lesz hamarosan). Harmadrészt segítenek eltávolítani a méreganyagokat a bélrendszerből.

Mit fogyassz rost gyanánt? Elsősorban zöldségféléket korlátlan mennyiségben! De a lényeg, hogy nyersen rágcsáld és ne legyen pürésítve, turmixolva, mert akkor szétroncsolódik a növényi sejtfal. Gluténmentes zabpehely, útifűmaghéj is jó szolgálatot tehet. Illetve rostot tartalmazó porokat is ihatsz vízzel elkeverve (cukornád rost, zabrost stb…). Fontos, hogy a rost porok fogyasztásakor sok vizet igyál, mert pont ellenkező hatást tudod elérni velük (székrekedés), ha nem iszol rendesen!

 

Hamarosan jövök a 3.résszel, ahol még több tippet osztok meg Veletek!

Ha bizonytalan vagy az étrend és az életmódváltás területén, ha segítségre, motivációra, mentorálásra volna szükséged, ne habozz, keress bizalommal és együtt megoldjuk!