Tippek fogyáshoz és az egészséges, energikus test eléréséhez című blogsorozatom első részéből megtudhattad, milyen irányelvek alapján tudsz elindulni, ha szeretnéd elérni a hőn áhított testsúlyt és energiával felturbózott szervezetre vágysz. A második részben további tanácsokat adtam, amelyek betartásával közelebb kerülhetsz céljaidhoz! Most pedig elérkeztünk a harmadik részhez, nézzük, mi a helyzet a szénhidrátokkal!

 

9. Minőségi szénhidrátokjó_szénhidrát

Ne féljünk a szénhidráttól, inkább válogassuk meg, milyen formában fogyasztjuk el!

Első számú szabály, hogy az üres kalóriának számító finomított lisztekből és hozzáadott cukorral készült ételektől mondjunk búcsút! Sokaknak fájdalmas lehet ezt a változást meglépni, sajnos elég gyakori, hogy a rohanó életvitel miatt a pékségből beszerzett vackok teszik ki a napi étrend jelentős részét…Reggelire kakaóscsiga, tízóraira egy kis pizzás táska, uzsonnára sajtos rúd és akkor vacsorára lefolytásnak jöhet egy szendvics jóféle kifliből…

Az igazság az, hogy átestünk a ló túloldalára és szinte függők lettünk a pékáruktól. És persze az édes ízektől. De hidd el, ha ezeket sikerül kipucolnod az életedből, már jó úton jársz!

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy: „Akkor most mit egyek???”

Egyszerű a válasz: Normális, tápanyagdús, valódi, feldolgozatlan ételeket!

Napi szénhidrátbeviteled nagy részét a rostban dúskáló zöldségek tegyék ki (gyökérzöldségeket, zöld leveleseket minden napra iktass be), egyél lassú felszívódású natúr cereáliákat (zabpehely, hajdinapehely), párolt gabonákat, álgabonákat (barnarizs, barna basmati rizs, köles, hajdina, quinoa), időnként teljes kiőrlésű tésztaféléket és főként alacsony cukortartalmú bogyós gyümölcsöket, savanykás almát. A legjobban akkor jársz, ha a kenyered magadnak sütöd, hiszen manapság rengeteg féle kenyérliszt létezik, melyekkel gyerekjáték összedobni egy gluténmentes, adalékoktól és mindenféle frincfranctól mentes, de rostban és tápanyagokban gazdag, szénhidrátcsökkentett cipót.

Oldalakat tudnék erről írni, de kezdésnek, már ha a fentieket betartod, én annak is nagyon örülök!

10. Légy résen, nem minden egészséges, ami annak hirdeti magát!

Avagy essen néhány szó a rejtett cukrokról! Elég nehéz elkerülni, hiszen az élelmiszeripar szépen lassan édes íz függővé tette a világot… Szinte minden feldolgozott élelmiszerben benne van, ezért azt javaslom, légy tudatos vásárló és olvasd el a címkéket!

Nos, miben lapul cukor? Felvágott, gyümölcsjoghurt, műzliszelet, protein szelet, reggeliző pehely, instant zabkása, méz és egyéb szirupok, kenyérfélék, gyümölcslevek, smoothie, üveges mártások és szószok, ketchup, majonéz, aszalt gyümölcsök… Ugye találtál köztük olyat is, amit egészségesnek hittél eddig?

Sok esetben a cukor nagyon cselesen megbújik és lehet a címkén álruhában szerepel: kukoricaszirup, glükózszirup, agávészirup, keményítőszirup, szaharóz, fruktóz, szőlőcukor, glicerin, melasz, barna cukor.

11. Ha már az édes ízeknél járunk, mi a helyzet a cukorpótlókkal?édesítők

Röviden fogok válaszolni: nem vagyok a híve, de néha belefér normális mennyiségben egy kis stevia, eritrit. A többit én nem használom és nem is javaslom.

Személyes tapasztalat, illetve a Vendégeim is arról szoktak beszámolni, hogy 3-4 hét cukor és cukorpótló nélküli étrendet követően teljesen el szokott múlni a kívánósság.

Ha cukormentesnek hirdetett termékkel szemezel, akkor is érdemes elolvasni a címkét! Sajnos az a tapasztalat, hogy az ilyen mindenmentesnek hirdetett édességek sokkal borzasztóbb összetevőkből állnak… lehet, hogy glutén- és cukormentes, de cserébe szójalisztből, kukorica- és burgonyakeményítőből, maltitból/szorbitból/mannitból/szukralózból álló förtelmet fogsz kapni.

Több probléma is van ezekkel a cukorpótlókkal.

Egyrészt magas inzulinválaszt tudnak produkálni, hiába null kalóriásak. Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy az agyunk édes ízként fogja fel ezeket, emiatt megindul az inzulintermelés, de a vércukorszintet nem emelik meg, így a magas inzulin gyorsan le fogja majd csapni a normális vércukorszintet. Az ingadozó vércukorszint pedig számos problémához vezethet…

Másrészt szintén a legújabb kutatások mutattak rá arra, hogy a gyomornak és a bélflórának sem kedveznek.

Tehát a legjobb, amit tehetsz, hogy mértékkel használod ezeket a pótlékokat és ha édesre vágysz, inkább egyél meg egy gyümölcsöt, ami legalább rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz!

Hamarosan jövök a 4.résszel, ahol még több tippet osztok meg Veletek!

Ha bizonytalan vagy az étrend és az életmódváltás területén, ha segítségre, motivációra, mentorálásra volna szükséged, ne habozz, keress bizalommal és együtt megoldjuk!