1.rész

Évek óta, folyamatosan a kilókkal küzdesz? Amit lassan sikerül leadnod, az hipergyorsasággal visszakúszik Rád? Lehet, hogy eddig nem a jó módszerrel próbálkoztál! Nézzük, mit kell tenned azért, hogy újra formás, karcsúbb és elégedettebb legyél!

Azt már az elején szeretném leszögezni, hogy nincs két egyforma ember, így nem lehet olyan hasznos tanácsokat adni így látatlanban, ami 100%-ban sikeresen működne mindenkinél! Emiatt is tartom fontosnak, hogy megismerjétek azt a módszert, amit én ALAPnak tartok és ami sokat segíthet a hőn áhított egészséges és szép test elérésében!

Genetikai kódodnak megfelelő táplálkozás:

Igen, ez lenne az alap, hogy mindenki úgy táplálkozzon, ahogy azt a saját szervezete igényli. Ha ezt betartod és az életmódod részévé teszed, akkor garantált az optimális testkép.

Megkülönböztetünk fehérje, szénhidrát és egyensúlyi típusokat. Ez dönti el alapvetően, hogy Neked a fehérjékből és zsírokból kell dominánsan többet fogyasztanod, vagy inkább a jó szénhidrátokat kell előnyben részesítened. (Egyensúlyi típusnál a fehérje/zsír és szénhidrát bevitel egyensúlyban kell, hogy legyen, de erről most nem értekeznék, mert elég ritka sajnos, hogy a szervezet balanszban van ).

Oké, de honnan tudhatod meg, Neked milyen az anyagcseretípusod? Erre egy elég hosszú tesztsor áll rendelkezésre, ennek a rövidített ingyenes verzióját kérheted ITT.

Azért azt szeretném kihangsúlyozni, hogy sok esetben a teszt nem elegendő, csupán irányadó és a pontosításhoz szükséges még egy beszélgetés, anamnézis felvétel (az esetleges egészségügyi problémák feltárására), a testforma elemzése stb.

Domináns hormontermelő mirigy beazonosítása:

Négy hormontermelő mirigyünk (férfiaknál három) aktivitása jelentősen eltérhet, mindenkinek van egy vagy kettő olyan, ami dominánsabban működik. Na, rájuk kell odafigyelnünk, mert bizonyos ételekkel stimulálni tudjuk a működésüket, ami több szempontból sem előnyös.

Egyrészt, amilyen ételekkel stimuláljuk őket, azokat általában fokozottan kívánjuk és meg is esszük és aztán jól érezzük magunkat átmenetileg, amivel elindítunk egy ördögi kört. Az amúgy is aktív mirigyeket ezáltal folyamatos munkára késztetjük, de egy idő után elfáradhatnak (hogy mikor, az mindenkinél más…), a hormontermelés felborul és azok az ételek, amiktől eddig az égvilágon semmi bajunk nem volt, egyszer csak elkezdenek hízlalni.

Biztos megfigyelted már, hogy vannak olyan testrészeid, ahová gyorsabban felszaladnak a kilók, a barátnőd meg teljesen máshová hízik és más ételek is a gyengéi. Ez amiatt van, mert hormontípusonként eltér, hogy a hasadra, a combodra, fenekedre, vagy éppen mindenhova hízol.

A fenti linken keresztül igényelheted ezt az ingyenes tesztet is!

Itt is szeretném kihangsúlyozni, hogy sok esetben a teszt nem elegendő, csupán irányadó és a pontosításhoz szükséges még egy beszélgetés, anamnézis felvétel (az esetleges egészségügyi problémák feltárására), a testforma elemzése stb.

Étrend összeállítása:

Most már tudod milyen táplálkozási típusba tartozol, így ez alapján eldönthető, Neked milyen típusú étrend fog sikert aratni.

Szénhidrát típus esetén az az ideális, ha az egyes étkezéseiden belül 60%-ban a jó szénhidrátok dominálnak, 25%-ban fehérjéket eszel és csupán 15%-ban fogyasztasz zsírokat. Fontos, hogy egyenletesen oszd szét a napi kalória-és makrotápanyag keretedet napi öt étkezésre lebontva.

Fehérje típus esetén pedig így néz ki az optimális makrotápanyag elosztás: 40%-ban fehérjéket, 30%-ban zsírokat és 30%-ban jó szénhidrátokat érdemes fogyasztanod. Naponta elég számodra három főétkezés.

Ezt az étrendet még össze kell kombinálni a domináns hormontermelő mirigyedre stimulánsként ható élelmiszerekkel.

Agyalapi mirigy dominancia esetén ezeket az élelmiszereket kell elhagynod: tejtermék, finomított szénhidrátok, alkohol, koffein.

Pajzsmirigy dominancia esetén ezeket az élelmiszereket kell elhagynod: finomított szénhidrátok, magas glikémiás indexű gyümölcsök, koffein, alkohol.

Mellékvese dominancia esetén ezeket az élelmiszereket kell elhagynod: vörös-és vadhúsok, belsőségek, koffein, alkohol, sós ételek.

Petefészek dominancia esetén ezeket az élelmiszereket kell elhagynod: vörös-és zsíros húsok, belsőségek, zsíros tejtermékek, csípős és fűszeres ételek.

Ami bonyolítja a dolgot az étrended összeállítása során, hogy ami megengedett és ajánlott az anyagcseretípusod szerint, az nem biztos, hogy a hormontípusodra is jótékonyan hat.

Másrészt számtalan fontos paramétert is figyelembe kell venni az étrendtervezés során: aktuális egészségügyi állapot, hormonális egyensúlytalanságok, emésztőrendszeri sajátosságok, bélflóra állapota, napi ritmus összeegyeztetése a számodra megfelelő táplálkozási ritmussal, napi aktivitás és sporttevékenységek…és még sorolhatnám!

Nem véletlen, hogy egy táplálkozási tanácsadó évekig tanulja ezt a hivatást, mert itt nem játékról van szó, ha rosszul összeállított étrenden élsz huzamosabb ideig.

Életmód és nem fogyókúra

Felejtsd el a fogyókúrákat! Nincs értelme 2-3 hónapos divatos diétákon sínylődni, ami vagy beválik, vagy nem. Lehet, hogy pár kilótól meg is szabadulsz kínkeservesen, de aztán előfordulhat, hogy még többet fogsz visszahízni… Arról ne is beszéljünk, hogy mekkora egészségügyi károkat tud okozni a koplalás és helytelen étrend! Koplalni, éhezni tilos, mert olyan szinten felborulhat a hormonrendszered és az anyagcseréd, hogy aztán már tényleg a levegőtől is hízni fogsz!

Válts életmódot, ez a kulcsa a hosszútávú sikereknek, ezt nem győzőm hangsúlyozni!

Ha tisztában vagy a szervezeted EGYEDI működésével és ennek megfelelően alakítod ki az étrended, kipucolsz minden olyan élelmiszert, ami nem Neked való, kialakítod a számodra optimális étkezési ritmust, odafigyelsz arra, hogy minőségi, valódi élelmiszereket fogyasszál, akkor elmondhatod magadról, hogy a siker felé vezető úton jársz!

 

Hamarosan jövök a 2.résszel, ahol már konkrét tippek is jönnek, hogy a fogyás gyorsabb és hatékonyabb legyen, de itt az 1.részben nagyon fontosnak éreztem, hogy tisztában legyetek az alapokkal, mert erre lehet építkezni!

Ha bizonytalan vagy az étrend és az életmódváltás területén, ha segítségre, motivációra, mentorálásra volna szükséged, ne habozz, keress bizalommal és együtt megoldjuk!